HTML

Hajó leszel

Hajót építünk és nem értünk hozzá. Ezért elmeséljük.

Friss topikok

  • htibi: Hello ! 2012 nyarán volt vizen a vitorlás Bgyörökön ? Nem láttam ! (2012.08.23. 05:21) T-0: Utolsó munkálatok és a Vízrerakás
  • Mrs. Főnök: @garaygeza: Szia Géza, köszi! Végül sikerült vízre raknunk, és hihetetlen érzés vitolázni Vele! Az... (2011.09.08. 17:46) T-7
  • Mrs. Főnök: Szorgosan építjük továbbra is! Készül az idei első post is, hamarosan publikáljuk! (2011.05.30. 00:12) Szumma szummárum: 2010 nyara
  • Balatonrajongó: Sziasztok segítsetek please. Egy balatoni közösségi oldalon ma merült fel, hogy építünk egy hajót,... (2010.08.29. 09:53) Amikor a vitorlázást elfújja a szél
  • Mrs. Főnök: Építjük mi szorgosan, de megköveteli az időt rendesen! Ennek csak behódolni tudunk, úgyhogy a végs... (2010.05.17. 18:29) Csisssszzzzolás, avagy jóból is megárt a sok

2010.09.11. 21:11 Mrs. Főnök

Szumma szummárum: 2010 nyara

A nyáron annyit dolgoztunk a hajón, hogy mindketten bele is fáradtunk kicsit, de most éppen erőt gyűjtünk, és közben Nektek is megírjuk és megmutatjuk, hogy mi is történt a nagy "hallgatásunk" alatt.

Ami talán a legnagyobb előrelépést jelentette, hogy felraktuk a hajó oldalait, de az összeset ám! Fent, lent, elől, hátul, mindenhol! Még szerencse, hogy mindig akadt körülöttünk segítő kéz és barátsereg, hogy ha kettőnkre nem is mindig akartak hallgatni a falemezek, akkor tömegesen győztük le őket. Ötletelésből sem volt hiány sosem, így született meg a Gigacsipesz is, ami szerintem a hajóépítésünk történetének egyik legendás szereplője marad. Hasznát persze nem vettük, de legalább megpróbáltuk. :)

Az ideiglenes frameket kivettük, ami meghatározó pillanat volt, mert rögtön még hajóformájúbb lett a hajó. 

A swchwertláda berakását csak azért említem meg, mert irtó nagyot szívtunk vele. 2 cm-rel elszabtuk, szerencsére hosszabb lett. Bár lehet, hogy újra összerakni keveseb idő lett volna, de így legalább vettünk egy felsőmarót, ami azóta is rendkívül jó szolgálatot tesz. Végül 2 napunkba telt azt a 2 centit korrigálni.

Miután megfordítottuk a hajót erdélyi markos ismerőseink közreműködésével (bizony, levettük az állványról, már nem kell külső segítség, hogy egyben maradjon!), jó alaposan lecsiszoltuk, igazgattuk, majd az egészet beborítottuk üvegszövettel. Máig emlékszem kitartó segítségeinkre, akik még hajnali egykor is velünk simogatták rá a szövetdarabokat a hajóra.

A sok famunka mellett gondolnunk kell a hajó súlyozására is, amihez ólmot gyűjtünk. (Ha tudtok, még mindig keresünk!) Ezt különféle formában kapjuk kézhez, hol elhazsnált féltengelycsuklók, hol használt akkumulátor formájában. Ekkor helyi grillsütő-kohónkban megolvasztjuk és formába öntjük.

És végül, nyár közepén összeszámoltam a sufniban töltött munkaórákat (és ebben nincs bent az anyagbeszerzés), július végén több, mint 100 óránál tartottunk, és ebben csak az idei év volt benne. Az augusztust még nem mertem hozzáadni.

Mielőtt megfordítottuk a hajót, elkezdtük kiszabni a hajó padlózatát is, de ez még befejezésre vár.

Megrendeltük a vitorlákat, közben árbóc után nyomozunk. Megvettük a festékeket, most készítjük elő a hajót, hogy teljesen sima és tiszta legyen.

Utolsó mozzanatként a skeget ragasztottuk fel, ami a hajó alján fut végig, de erről nincs képünk.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr522289309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hob Gadling 2010.10.19. 21:52:08

Nagyon jól néz ki :)
Jövő nyáron már csáklyázhatjuk a parti kolbászsütőket!!!

htibi 2011.05.30. 00:09:05

Hello !

A falunkban már élénkül az élet !
Megrekedt a hajóépítő projekt ?

Üdv: htibi (Balatongyörök)

Mrs. Főnök 2011.05.30. 00:12:50

Szorgosan építjük továbbra is! Készül az idei első post is, hamarosan publikáljuk!
süti beállítások módosítása