HTML

Hajó leszel

Hajót építünk és nem értünk hozzá. Ezért elmeséljük.

Friss topikok

  • htibi: Hello ! 2012 nyarán volt vizen a vitorlás Bgyörökön ? Nem láttam ! (2012.08.23. 05:21) T-0: Utolsó munkálatok és a Vízrerakás
  • Mrs. Főnök: @garaygeza: Szia Géza, köszi! Végül sikerült vízre raknunk, és hihetetlen érzés vitolázni Vele! Az... (2011.09.08. 17:46) T-7
  • Mrs. Főnök: Szorgosan építjük továbbra is! Készül az idei első post is, hamarosan publikáljuk! (2011.05.30. 00:12) Szumma szummárum: 2010 nyara
  • Balatonrajongó: Sziasztok segítsetek please. Egy balatoni közösségi oldalon ma merült fel, hogy építünk egy hajót,... (2010.08.29. 09:53) Amikor a vitorlázást elfújja a szél
  • Mrs. Főnök: Építjük mi szorgosan, de megköveteli az időt rendesen! Ennek csak behódolni tudunk, úgyhogy a végs... (2010.05.17. 18:29) Csisssszzzzolás, avagy jóból is megárt a sok

2011.09.11. 03:20 Mrs. Főnök

T-0: Utolsó munkálatok és a Vízrerakás

Utolsó munkálatok

Eljött a nap. Amit már évek óta vártunk, és amiért évek óta izgultunk. Most kiderül, hogy mindent jól csináltunk-e, fent marad-e a vízen, elég-e a nehezék, nem húz-e valamelyik irányba, bírja-e a szelet,  kormányozható-e...és megannyi kérdés lebegett  a szemünk előtt. A vízrerakás pillanatában dől el, hogy érdemes volt-e dolgoznunk rajta, és az a munka valóban megérte a befektetett időt és energiát.

Utolsó előtti éjszaka sokáig dolgoztunk még, és nem feltétlenül az utolsó simításokat végeztük. Munka még bőven van vissza a hajón. Arra törekedtünk, hogy a legszükségesebb dolgok meglegyenek, és rendben legyenek. Gergő az árbócon dolgozott, én a hajótest befedésén, úgymint festés és lakkozás, valamint az utolsó ragasztások, Gergő keze alá.

Másnap hajnalban keltünk, és irány Keszthely, egy adag festékért (mert az utolsó pillanatban fogyott el...) - és ez már a vízrerakás reggele!

Délelőtt még kentem egy réteget az utastérbe, hogy szép feehér legyen, és ne a szürke alapozó látszódjon. (Persze még visszavan kb 3 réteg...) Cefetül izgultam, hogy megszáradjon délutánra. Közben már folyamatosan jött mindenki, az udvarunk egyre zsúfoltabbá kezdett válni. Rengeteg lelkes rokon és barát jött le emiatt, ami nagyon megmelengette a szívünket. Hogy nekik is ennyire fontos, ami nekünk fontos. Közben megérkeztek a Zalai Hírlap aznapi példányai anyukán jóvoltából-cikkeztek rólunk az ünnepi számban.

Gergő szünet nélkül dolgozott, hihetetlen koncentráltsággal, fegyelemmel és kitartással vitte a hátán az utolsó munkálatokat. Én csapongtam a hajó körüli tennivalók és az egyre növekvő tömeg között.

 

A kitűzött időpont, a 4 óra egyre közeledett. Lassan alakult a hajó, de a vitorla felhúzásánál akadt egy kis baki: a gaff folyton elakadt az árbócon. 4 órára már nem leszünk lent, de most mi lesz? Hogy oldjuk meg? Erre nem számítottunk... Ötletelés, próbálkozások sorozata, mindenki a küszöböt rágta és várta végre, hogy lemenjünk. A parton lévők meg érdeklődtek, hogy mikor érünk le. De megmondani nem tudtam, mennyi idő még, mire megoldjuk a problémát. Végül csiszolással sikerült méretre alakítanunk.

Oké, már csak egy dolog maradt hátra, a kormánylapát felrakása. Fúrót, hosszabítót bekötöttük, de JAJJJ! 

HATALMAS VIHAR KÖZELEDIK! Egy pillanat alatt lecsapott ránk a nyári zápor, és eláztatott mindent. Még vízre se raktuk és máris elázik a hajó!Minket pedig beszorított a kis házba és a sufniba. Kb 30 ember toporgott egymáson várva, hogy elmenjen a vihar. Számomra kétségessé vált, hogy vízre tudjuk-e rakni még aznap. De még jó, hogy akadt egy kis probléma a gaffal, különben ki tudja, mi lett volna a Balaton karmai között...

Az eső viszont 1 órán belül elállt. Gergő fanatizmusa nem csökkent, újra hadba állt. Pillanatok alatt elvégezték még amit kellett, és indultunk a vízhez. 

 Vízrerakás

A parton egy rövid beszéd után pezsgőt bontottunk. Az oldalát tl sokat csiszoltuk ahhoz, hogy hozzávágjuk. :) 

 

 A neve pedig, amit csak most lepleztünk le: SWEETY. Hogy miért, az maradjon továbbra is belső titok. :)

 

 

A vízrerakás pillanatához nincsenek szavaim. Érezni azt, hogy a két kezünk munkája siklik a vízen.... elmondhatatlan.

 

A kikötés során én sikeresen beleestem a vízbe, ami kiváló bizonyítéka volt annak, hogy nincs elég nehezék a hajó aljában. Egy újabb dolog, amin jövőre még dolgoznunk kell.

Hiába volt sötét, ez sem tántorított el minket a vitorlázástól Holdfényben ringatóztunk a Balaton enyhe hullámain. 

Másnap jó időben is kipróbáltuk, és csak gyönyörködtünk benne még napokig.

 

És igyekeztünk mindenkit megvitorláztatni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a hajó elkészüljön. A szüleinknek, akik helyet adva és a sok berregést elhallgatva tűrték, tűrték a munkálatokat és meleg étellel láttak el bennünket, vagy messziről drukkolva és időnként meglátogatva érdeklődéssel fogadták a fejleményeket és bíztattak minket. Mindenki másnak, aki két kezével, akár saját testi épségét kockáztatva segített nekünk a hajóépítésben.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr603217164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerokaa 2011.12.17. 00:11:08

Grat! Végig követtem az építést, és izgultam, mikor kicsit szünetelt a blog írás.

htibi 2012.01.28. 03:37:12

gratulálok a sikerhez !
"hétvégi helybeli vagyok" de lemaradtam a vizrebocsátásról. Remélem 2012-ben sikerül megnéznem a hajótokat !

Üdv: htibi
htibi.tumblr.com

Mrs. Főnök 2012.01.28. 04:16:05

Jövőre is szeretnénk vízre rakni! :)

htibi 2012.08.23. 05:21:37

Hello !

2012 nyarán volt vizen a vitorlás Bgyörökön ?
Nem láttam !
süti beállítások módosítása