HTML

Hajó leszel

Hajót építünk és nem értünk hozzá. Ezért elmeséljük.

Friss topikok

  • htibi: Hello ! 2012 nyarán volt vizen a vitorlás Bgyörökön ? Nem láttam ! (2012.08.23. 05:21) T-0: Utolsó munkálatok és a Vízrerakás
  • Mrs. Főnök: @garaygeza: Szia Géza, köszi! Végül sikerült vízre raknunk, és hihetetlen érzés vitolázni Vele! Az... (2011.09.08. 17:46) T-7
  • Mrs. Főnök: Szorgosan építjük továbbra is! Készül az idei első post is, hamarosan publikáljuk! (2011.05.30. 00:12) Szumma szummárum: 2010 nyara
  • Balatonrajongó: Sziasztok segítsetek please. Egy balatoni közösségi oldalon ma merült fel, hogy építünk egy hajót,... (2010.08.29. 09:53) Amikor a vitorlázást elfújja a szél
  • Mrs. Főnök: Építjük mi szorgosan, de megköveteli az időt rendesen! Ennek csak behódolni tudunk, úgyhogy a végs... (2010.05.17. 18:29) Csisssszzzzolás, avagy jóból is megárt a sok

2009.04.24. 00:12 shinjin

Dancing to the building jig

Valamin meg kell építeni a hajót, és John a maga alaposságával ki is számította, hogy ehhez nincs jobb, mint egy 30 centi magas building jig.

Nem 20, nem 40, 30. Mégpedig azért, mert a hajó állítva fog épülni rajta, és az újzélandi mester szerint ez az a magasság, ami mellett nem kell csúszni-mászni a földön, amikor az alsó palánkot rakjuk fel, és utána a belső munkákhoz sem kell majd sámliról beleesni a félkész hajóba, ha az alján kell dolgozni valamin.

Nagy csütörtökön (igen, az van nagypéntek előtt) megrendeltük a fát Keszthelyen az Eurofa2000-nél, nagypénteken vihettük is.

Ekkor ingott meg először igazán a hitem az egész hajóépítésben. Mert az egy dolog, hogy mi nem tudunk egyenesen vágni, de hogy a fatelepről frissen kikerült pallóban, a vastagabb oldal mentén olyan ív legyen, hogy matchbox-ot lehet rajta legurítani, az eléggé nekikeserített.

Hát tényleg nem létezik olyan, hogy egyenes? Az csak valami absztrakt idea, mint Arkhimédész pontja, ahonnan kimozdítaná a Világot?

Még szerencse, hogy két házzal arrébb lakik egy asztalos, aki jófejségből - és kíváncsiságból, hogy mi lesz ebből a hajóból - elvállata, hogy másnapra egyenesre vágja mindkét palló egy-egy oldalát.

A nap maradékát a többi "alaktrész" méretrevágással töltöttük Zsófival.

Nagyszombaton egyedül maradtam az építéssel, de mivel minden fel volt darabolva, és kis segítséggel visszahoztam a pallókat a szomszédból (tényleg egyenes lett, csak tudnám hogyan!), jól tudtam haladni az összeszereléssel.

Ami még trükkös lesz, hogy ennek olyan vízszintesen kell majd állni a sufniban, hogy ide járjanak a francia szabványügyi intézetből mintát venni róla.

Ez nem könnyű, mert a sufninak olyan döngölt föld padlója van, amin egy centi vízszintes rész nincs. Elsőre arra gondoltam, hogy majd leverjük a földbe az állványt, és addig ütjük egy-egy sarkát, míg vízszintes nem lesz. Erről aztán többen lebeszéltek, hogy ez a leveregetés nem olyan sima ügy, mint ahogy kitaláltam. Pót ötletem, hogy állítható lábat szerelek rá, amit a héten meg is vettünk az OBI-ban, és most hétvégén rá is próbáljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr371083077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása