HTML

Hajó leszel

Hajót építünk és nem értünk hozzá. Ezért elmeséljük.

Friss topikok

  • htibi: Hello ! 2012 nyarán volt vizen a vitorlás Bgyörökön ? Nem láttam ! (2012.08.23. 05:21) T-0: Utolsó munkálatok és a Vízrerakás
  • Mrs. Főnök: @garaygeza: Szia Géza, köszi! Végül sikerült vízre raknunk, és hihetetlen érzés vitolázni Vele! Az... (2011.09.08. 17:46) T-7
  • Mrs. Főnök: Szorgosan építjük továbbra is! Készül az idei első post is, hamarosan publikáljuk! (2011.05.30. 00:12) Szumma szummárum: 2010 nyara
  • Balatonrajongó: Sziasztok segítsetek please. Egy balatoni közösségi oldalon ma merült fel, hogy építünk egy hajót,... (2010.08.29. 09:53) Amikor a vitorlázást elfújja a szél
  • Mrs. Főnök: Építjük mi szorgosan, de megköveteli az időt rendesen! Ennek csak behódolni tudunk, úgyhogy a végs... (2010.05.17. 18:29) Csisssszzzzolás, avagy jóból is megárt a sok

2009.07.28. 13:28 Mrs. Főnök

Kapitány, kapitányom!

Jóóó reggelt! Ki az ágyból! Irány a part, tanulunk vitorlázni!

Első óra

Egy német prospektusból megtanultuk a hajó részeit. (Milyen jó, hogy mindkettőnknek a német nyelv az erőssége!) Most már nem csak azt tudjuk dolgokról, hogyan készítsük el, hanem azt is, hogy hol található a hajón és mire való. Talán még valamikor hasznát vesszük. :)

Szelek

Honnan fúj a szél? Ahhoz képest merre megyünk? Negyed szélben? Fél szélben? Háromnegyed szélben? Hátszél, szembeszél?Jajjjj, honnan tudom én ezt majd a vízen felismerni? De egy dolog biztos: jól összekócolta a hajamat!

Csomók

A csomók elsajátításához nem kell más, mint egy (bizonyos esetekben két) darabka kötél és egy mesekönyv. Igen, kedves Olvasó, jól látod, egy mesekönyv.

Ha bármilyen oknál fogva vontatásra kerül a sor, a két hajót a következő történettel lehet összekötni (ugye, milyen varázslatosan egyszerű?): Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tó. Ebben a tóban lakott egy aligátor, ami egy szép, nyári, kissé szeles napon kimászott biztonságot adó otthonából. Gondolt egyet, megkerülte a parton lévő fát. Jól elfáradt eme megerőltető tevékenységben, így rögtön, további kitérők vagy sétát mellőzve szép komótosan visszaballagott a tóba. Ezután boldogan élt, amíg meg nem halt.

Különleges esetekben (tájegységtől és szájhagyománytól függően) az aligátor két fát is megkerülhet. Tudniillik, ekkor két, eltérő vastagságú kötelet kell összebogozni.

Ezen kívül még két csomót tanultunk meg, mindegyiket egy-egy történettel párosítva.

Második óra

Felmentünk a hajóra, végignéztük a kötelező felszereléseket és már alig vártuk, hogy vitorlát bontsunk. Ekkor ismertük meg Feri bácsit, a vitorlásoktatót. A többszörös futóbajnokot, a sok évtizede kitűnően vitorlázó, hozzáértő, szakértelemtől burjánzó csekély önbizalommal rendelkező, a végletekig szerény Feri bácsit. Végül felhúztuk a vitorlát, (igen, mi!), próbálgattuk  a csomókat, tapasztaltuk (volna) a szélirányokat, majd kievickéltünk a strand területéről, és kezdetét vette a harmadik óra.

Harmadik óra

Szélcsend. Fürdés. Meleg a víz. Csak a fürdőruhám tartan jobban, ha fejest ugrok a hajóról.

Negyedik óra

Ez kissé nehézkesen jött össze, mert egy nagy vihar érkezett, és az előző napi szélcsendhez képest egy darabig a nagy szél miatt nem tudtunk vízre szállni. Végül felpattantunk a hajóra, amin meglepetésünkre már 3 túrista ült Feri bácsival. Na, most mi lesz, hogyan tart nekünk órát? Hát úgy, hogy mi visszük sétahajókázni a vendégeket. Upsz. Így lettünk kapitányok. Erős kézzel megmarkoltam a kormánylapátot, a grosst is kellett volna, de ennyi mindenre már nem tudtam egyszerre figyelni. Gergő kezelte a fokvitorlát és ugráltunk egyik oldalról a másikra, saját magunkat használva súlyozásra. Belekapott a szél a vitorlába és csak úgy szeltük a hullámokat! Magad felé húzd, a másik oldalra, neeem, még ne engedd ki, tartsd egyenesen, tartsd feszesebben, nem látod, hogy belobbant?! Nem, nem látom, csak kapkodom a fejem, próbálok időzíteni, megfelelő sorrendben a megfelelő dolgokat a megfelelő ideig csinálni. Miért nincs ezen fék és gáz? És mi lesz majd kis hajóval, nagy szélben?

Az óra végére már egész jól belejöttünk, a hajó is arra ment, amerre szerettük volna, a fordulásokat is jó irányba, összehangoltabban végeztük. Mégiscsak lesz ebből valami?

Ötödik óra

Szélcsend. Kis szél, pár fordulás széllel. Szélcsend. Szélcsend. Marhajó.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr321273528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofiszpensz 2009.07.28. 22:30:58

A lakótársam szerint, ha ebből valóságsót csinálnátok, akkor kegyetlenül meg is gazdagodnátok, mire elkészül a hajó. Ő vállalná a rendezést. Aztán beöltöztetne titeket vikingnek meg eszkimónak, meg bárminek, ami növeli a nézettséget.
süti beállítások módosítása